Демографската спирачка в България

В повечето случаи хората си мислят, че главните причини са ниските заплати и големите разходи. Със сигурност играят също голяма роля, но погледнато по-мащабно психичните травми са от съвсем друго естество.

Според мен основните причини хората да започнат да мислят за напускане на държавата, както и ниската раждаемост или липсата на мотивация за раждане на деца е здравната система на България.

Нека да започнем с бъдещите Майки.

Мога да твърдя, че съм обиколил повече от 70% от Европа и никъде не съм виждал такова безумие и безсрамие както в България.

Държавата не е в състояние да осигури дори прибори за хранене за болничният престой. Как е възможно това? Най-вероятно, ако поне един автомобил по-малко се купи за правителството ще има достатъчно пари, за да бъдат оборудвани болниците в цяла България с прибори за години напред.

Да не говорим за всичко останало което трябва да носи една Бременна жена за престоя в болницата. На кратко казано „цялата покъщнина“. Арогантно държание на доктори и акушерки, както и прилаганите остарели методи често кара родилките от страх и притеснение да плащат за избор на екип или да избират частни болници.

Първото нещо, което е абсолютно необходимо и фундаментално важно за една държавна институция е да предоставя възможно най-комфортната ситуация на хора. които желаят да „инвестират“ в растежа на обществото. Повече от логично е, че такова преживяване може да донесе само омраза за управляващите.

Не дай си Боже да се разболееш и да отидеш на лекар.

А как да разбирам това, в някои болници да те карат да платиш за задължителна услуга и след това да се разпишеш, че даваш дарение!? Единственото обяснение което имам за това е „легален рекет“

В допълнение на това, не ме напуска чувството, че повечето от лекарите всъщност са Търговци гледащи на пациентите като клиенти. Действат изключително безскрупулно само и само да направят някой лев допълнително като използват страха на хората. Създават ти страх с фалшиви предполагаеми диагнози, веднага след това ти предлагат скъпо струващи тестове с обяснението, че са с по-бързо излизащи резултати от тези, които са иначе покрити от здравната каса. И съответно цената е между 700 до 1500 лв. По-късно, ако се поинтересуваш допълнително разбираш, че всъщност въпросния лекар взима процент от твоята покупка на теста. С цената на това да посее семето на страха в съзнанието ти, че нещо с теб не е наред или с нероденото ти дете. Искам само да почертая, че преживях тази ситуация лично.

Тази практика може изключително лесно да се прекрати, но явно никой няма интерес за  това.

Какво според вас е важно, за да се чувствате добре в една държава?

Според мен на първо място това е сигурността в нея. Какво ви е чувството когато видите полиция в България? Какво ви мина през главата като мисъл? Точно за това говоря, какво виждаш всъщност в тях. Страх, смях, досада, пренебрежение, проблеми, пари, загуба, притеснения!

Откровено казано, като видя полиция в Германия чувствам, сигурност, помощ, внимание, уважение, респект, стриктност, дисциплина и най-вече не се започва с демонстрация на власт!

Властта е задължена при избирането и обучението на кадрите, които отговарят за сигурността на държавата да имат качествени комуникационни умения. Повечето конфликти се решават чрез диалог, а не с насилие.

Когато виждаш Полицията като враг, а не приятел е повече от логично хората да имат само една мисъл – как да напуснат такава държава.

Дори агресивното и безразсъдно каране по улиците на България допринасят за емигрирането от страна. Законите са направени, за да се спазват, а не да се заобикалят. На пътя гражданина знае, че с едно нарушение ще мине с 20лв „под масата“ и не си прави труда  да спазва закони и ограничения, което е добре дошло за само това чакащите патрулиращи.

Присъствал съм многократно на проверки на шофьори и винаги съм се чувствал, като на женския пазар. Опитайте се в друга държава в Европа да подкупите полицай, гарантирам Ви, че ще преспите на друго място не по ваше желание.

Да започнеш някакъв бизнес в България.

Всъщност бюрокрацията е толкова голяма, че единствената логична причина да е такава е да си изхарчиш всички пари за документи и накрая да се откажеш.

Един пример ще ви дам.

При изваждане на разрешително от агенцията по безопасност на храните, те задължават да имаш Система за самоконтрол. Странното на това е, че те от вратата почват да налагат тяхна си фирма с по-висока цена а всъщност има достатъчно фирми които се занимават с това на много по-ниски цени. Не е нужно да описвам защо го правят.

Когато тръгнеш да вадиш разрешителни по Държавните институциите се сблъскваш с намръщените недоволни държавни служители. Те всъщност не ти помагат, а те спъват във всяко начинание.

„Когато фокусът се промени, приоритетите се пренареждат. Тогава търпението се превръща в загуба на време.“

Колкото и да си мотивиран рано или късно системата те убива.

Тошко Савов