Бизнесмени, предприемачи и коучове

Как да разпознаете от самото начало фалшивостта им чрез детайлни наблюдения.

Случвало ли ви се е да започнете някаква сделка или действие с човек и сте били високо мотивиран с позитивна нагласа към нещата. След известно време фасадата изведнъж започва да става ронлива и да се разваля. Ако направите ретроспекция на случилото се се оказва най-вероятно, сте пропуснали много знаци и сигнали или по-точно казано сте ги пренебрегнали.

Какви са тези знаци?

  • Има два вида: Физически и Когнитивни

„С дрехите които носиш показваш какъв искаш да бъдеш, а с обувките показваш какъв си в действителност.“

Знам, че за много хора това звучи  примитивно и прекалено повърхностно, но е факт. Не говоря за нови или стари обувки, а за грижата към тях. Срещнете ли се с човек и той/тя носят обувки, които са мръсни и занемарени, просто не правете сделка с тях. На такива хора никога не можеш да разчиташ на думата им. Те са променливи като времето. Говорят много, но без конкретни действия. Те избягват след уговорена сделка да ти стиснат ръката в знак на потвърждение.

Демонстративното гледане на часовника с леко вдигнат лакът и екстра завъртване на китката. Превода на това физическо действие е „бързам и имам още срещи“ дори и да няма никаква среща след вашата.  Човек, който уважава времето, което сте му отделили, никога няма да демонстрира това. Дори да бърза той/тя ще погледне незабележимо колко е часа. Правят го дори под масата.

Така наречените „успокоителни жестикулации“.  Хора които мислят само за печалба и какво могат да вземат от вас, те не слушат насрещния на 100%

Често местят неща по масата, опипват се, чоплят се, чешат без причинно. Разконцентрирани са и са пленници на собствените си мисли в този момент. Имат вътрешно напрежение.

Направете си експеримент и ги попитайте „Какво ще кажете по това, което казах?“

Един такъв въпрос е достатъчен и събеседника Ви е шах мат.

  • „Който записва, той е заинтересован “

Сериозният предприемач който влиза в делова среща с вас, е въоръжен с лаптоп или тефтер. Това показва истинският му интерес и намерения.

  • „Телефониране по време на среща“

Според мен това едно от най-неуважителните действия. Тук можете веднага да разберете колко е важна тази среща за него. Това е изключително срещано действие в България.

  • „АЗ – перспективата“

Хора които не са успешни в бизнеса са изключително заети по време на срещата да обясняват колко са успешни точно в това. Парадоксално е, но често превръщат дефицита във фалшиво изобилие. Почти всички изречения започват с „АЗ“ при тях думата „НИЕ“ не съществува.

Всички цифри, дати и факти се закръглят. Няма никаква конкретика в изказванията. Ще Ви дам два различни примера за едно и също нещо:

 „АЗ обиколих 30 Града в България и обучавах над 600 човека.“

Друг пример.

„Благодарение на хората с които работя и екипа който организира всичките ни срещи, обиколихме 28 общини. На 21 от тях ме показваха на видео обучение, 7 бях на живо.“

Усещате ли разликата?

  • Определяне на стойности и проценти.

Презентират се астрономични цифри които нямат никаква логика. Колко сериозно ще ви  прозвучи, ако ви кажа, че фирма която съм обучавал е качила оборота си с 200%? Много често такива бизнесмени определят личната си фирма във валутна стойност или в това колко е нараснала в проценти, примерно 3000%. Такова изказване е много комплексно и е свързано с много счетоводни процеси, че едва ли можеш да дадеш адекватна оценка. В допълнение на това едва ли един успешен бизнесмен ще обяснява колко и какво е постигнал и направил. Единственото предназначение на тези фиктивни цифри и проценти е да предизвикат  „УАУ“ ефекта. Мозъкът ни не е способен да превърне цифри в картини и това е причината, за да не задаваме конкретни въпроси, защото се опитваме да си ги представим в този момент.

Често хора, които предлагат нещо, самите те не го правят. Примерно: Обучаващ по продажби, а той самият нищо не продава или предприемач който не знаеш всъщност какво е предприел.

Лично аз, всяка година съм минимум 2 месеца в различни магазини, тоест продавам продукти там. Правя го, за да мога да получа нова информация за това как мисли клиента ни през 2018, защото той не е същият както през 2017. Няма как да обучаваш в нещо, ако самият ти не си на фронта.

Бизнесмени, предприемачи и коучове без видими резултати в миналото са като безалкохолната бира. Бира е, ама не е бира. Тези индивиди са заети да описват себе си, а другите оставят хората да говорят за тях.

Използват чужди каузи, за да се презентират в най-добрата си светлина пред обществото.

Хора които нямат успех в това което предлагат и се опитват да прикрият този факт описанията им често започват с „Най-“ Примери като: Най-печелившо, най-доброто, най-качествено, най-популярно, най-известно. Тук идва моментът, когато е НАЙ-добре да си тръгнете.

„Наблюденията са майката на знанието.“

Тошко Савов